2019 Yaşam Kalitesi Araştırması Sonuçları

İSTANBUL YAŞAM KALİTESİNDE 130’UNCU SIRAYA YÜKSELDİ

• 13.03.2019
  • Türkiye, İstanbul

MERCER TARAFINDAN HER YIL YAPILAN YAŞAM KALİTESİ ARAŞTIRMASI’NIN SONUÇLARI AÇIKLANDI. İSTANBUL BU YIL EN ÇOK YÜKSELEN ŞEHİRLER ARASINDA ÜÇÜNCÜ SIRADA YER ALDI…

Global piyasaların lider insan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer’ın beş kıtada 231 şehri kapsayan küresel araştırması ‘Yaşam Kalitesi Araştırması’ sonuçları açıklandı. Bu sene dünyanın yaşam kalitesi en yüksek şehri yine Viyana oldu. Sıralamada Zürih ikinci, Auckland, Münih ve Vancouver üçüncü sırada yer alırken, İstanbul 130’uncu sırada kendine yer buldu. İstanbul, bu sene yükseliş gösteren şehirler arasında üçüncü sırada yer alıyor. Bağdat hala son sırada yer almasına rağmen hem güvenlik hem sağlık hizmetleri açısından ciddi iyileşme görülüyor.

Mercer’ın araştırmaya bu sene ilk kez eklediği kişisel güvenlik sıralamasına göre, dünyanın en güvenli şehri Lüksemburg olurken onu Helsinki, Basel, Bern ve Zürih kentleri takip ediyor.

Tüm dünyada 44’ten fazla ülkedeki 23 bin çalışanı ile 130’dan fazla ülkede faaliyet gösteren ve şirketlerin değişen işgüçlerinin sağlık, varlık ve kariyer alanlarındaki ihtiyaçlarını yönetmeleri için teknoloji odaklı çözümler sunan ve danışmanlık veren Mercer’ın her yıl merakla beklenen ‘Yaşam Kalitesi Araştırması’ sonuçlandı. 231 şehri kapsayan ‘Yaşam Kalitesi Araştırması’ 10 ayrı kategori arasında gruplanan 39 faktöre dayandırılarak analiz ediliyor.

Mercer’ın ‘Yaşam Kalitesi Araştırması’, dünyada bu alandaki en kapsamlı çalışmalarından biri olarak çokuluslu şirketlerin ve diğer kuruluşların çalışanlarını başka ülkelerde görevlendirirken adil ücretlendirmesini sağlamak amacıyla her yıl gerçekleştiriliyor.

Araştırmaya göre; küresel ekonomik iklimde ticaret gerginliklerinin ve popülist dip dalgaların hakimiyeti sürüyor. Para politikalarının sıkılaşması ve piyasalarda beklenen çalkantılar gibi endişeler de eklendiğinde uluslararası şirketler, diğer ülkelerdeki operasyonlarını yoluna koyma konusunda baskıyı her zamankinden daha fazla hissediyor.

Lider Viyana, İstanbul en çok yükselen arasında üçüncü

New York baz alınarak gerçekleştirilen Mercer Yaşam Kalitesi Araştırması’nda Avusturya'nın başkenti ve en büyük şehri Viyana, önceki yıllarda olduğu gibi liderliğini koruyor. İkinci sırada İsviçre'nin en büyük kenti Zürih yer alırken, onu Yeni Zelanda'nın kuzey adasında yer alan Auckland ve Almanya’nın en büyük üçüncü şehri Münih ve son 10 yıldır Kuzey Amerika birinciliğini devam ettiren Vancouver izliyor. 100 puana sahip referans şehir New York, sıralamada 44’üncü basamakta yer alırken, suç oranındaki düşüş ve son on iki ayda terör olaylarının yaşanmaması sebebiyle İstanbul bir önceki araştırmaya göre 4 basamak yükselerek 130’uncu sıraya yerleşti. Türkiye’nin 2018 yılında yabancı para karşısında yitirdiği değer ve yüksek enflasyon, ekonomik bir kriz ortamı yaratmış olsa da bankacılık, kredi kartı kullanımı ve ATM kullanımı sonuçlarına negatif bir etki yansımadığı görülüyor. İstanbul, araştırmanın bu seneki sonuçlarına göre, San Juan ile birlikte sıralamada en çok yükselen şehirler arasında üçüncü sırada bulunuyor.

Mercer Yaşam Kalitesi Araştırması’nda bu yıl şehirlerin iç istikrarını, suç oranlarını, hukukun uygulanmasını, kişisel özgürlüklerin kısıtlanmasını, diğer ülkelerle ilişkileri ve basın özgürlüğünü analiz eden ayrı bir kişisel güvenlik sıralaması da sunuyor. Kişisel güvenlik, her şehirde istikrarın yapı taşıdır ve o olmadan ticari faaliyet ve yetenek bir şehirde gelişemez. Araştırmaya göre, Batı Avrupa şehirleri sıralamaların en tepesinde yer alıyor. Dünyanın en güvenli şehri Lüksemburg olurken, onu Helsinki, Basel, Bern ve Zürih kentleri takip ediyor. Mercer’in 2019 kişisel güvenlik sıralamasına göre, Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki Bangui 230, Şam ise 231’inci ve son sırada yer alıyor.

Batı Avrupa şehirleri yaşam kalitesinde yükselişte

Mercer Yaşam Kalitesi Araştırması sonuçları kıtalar bazında değerlendirildiğinde; dünyanın yaşam kalitesi en yüksek şehirlerine ev sahipliği yapan Avrupa, listenin ilk sıralarında ağırlığını hissettirmeye devam ediyor. Yerli ve yabancılara yüksek bir güvenlik seviyesi, iyi yapılandırılmış toplu taşıma, çeşitli kültür ve eğlence olanakları sunan Viyana, bir önceki araştırmada olduğu gibi yine en iyi yaşam kalitesine sahip şehir oldu.

Mercer Yaşam Kalitesi Araştırması’nın ilk 20’sinde 13 Avrupa şehri yer aldı. 13’üncü Berlin, 39’uncu Paris ve 41’inci Londra gibi büyük Avrupa başkentleri sıralamada yerlerini korurken, üç sıra yükselen Madrid 46’ıncı sırada yer aldı. Bir basamak düşen Roma ise, 56’ıncı sırada kendisine yer buldu. 174’üncü St. Petersburg, 175’inci Tiran ve 188’inci Minsk bu yıl en düşük sıralarda yer alan Avrupa şehirleri oldu. 156’ıncı sırada yer alan Saraybosna ise, ihbar edilen suç oranlarındaki azalma nedeniyle üç basamak yükseldi.

Yaşam Kalitesi Araştırması’nın güvenlik sıralamasına göre, Dünyanın en güvenli şehri Lüksemburg olurken, onu Helsinki, Basel, Bern ve Zürih kentleri takip etti. 197’inci St. Petersburg ve 200’üncü Moskova ise bu yıl Avrupa'nın en az güvenli şehirleri arasında yer alıyor. Batı Avrupa'da 2005 ile 2019 yılları arasındaki en büyük düşüşler son yıllardaki terörist saldırılara da bağlı olarak Brüksel 47’inci, küresel finansal krizin ardından ekonomik ve siyasi çalkantılardan toparlanması ağır giden Atina ise 102’inci sırada bulunuyor.

Amerika kıtasında Kanada şehirleri yaşam kalitesi en yüksek şehirler

Kuzey Amerika’da Kanada şehirleri yaşam kalitesi konusunda en yüksek puanı almaya devam ediyor. Kanada'nın Britanya Kolombiya’sı eyaletinde bulunan Vancouver, sıralamada 3’üncü basamakta yer alarak Amerika kıtasının yaşam kalitesi en yüksek şehri oldu. Genel yaşam kalitesinde en üst sırada yer alan Vancouver, güvenlik açısından da Toronto, Montreal, Ottawa ve Calgary ile ilk sırayı paylaşıyor. ABD şehirleri bu yıl listede sıra kaybederken, en büyük düşüşü 53’üncü sırada yer alan Washington DC yaşadı. Suç oranlarının düşüşünü sürdürmesiyle bir basamak yükselen New York 44’üncü sırada yer aldı. Detroit, bu yıl da ABD’nin yaşam kalitesi en düşük şehri olmaya devam ederken, Haiti’nin başkenti 228’inci Port-au-Prince Amerika kıtasının genelinde en alt sırada yer alan şehir oldu. Nikaragua’daki iç istikrar sorunları ve halk gösterilerinden dolayı Managua bu yıl yaşam kalitesinde yedi sıra gerileyerek 180’inci sırada yer alıyor. Meksika’da kartel kaynaklı şiddetin ve yüksek suç oranlarının sürmesi nedeniyle 113’üncü Monterrey ve 129’uncu Mexico City listede alt sıralarda kalmaya devam ediyor.

Güney Amerika'da ise, 78’inci sırada bulunan Montevideo yaşam kalitesi açısından yine en üst sırada yer alıyor. 202’inci Caracas istikrarsızlığın sürmesi nedeniyle yaşam kalitesinde dokuz, güvenlikte ise 48 basamak gerileyip 222’inci sıraya inerek Amerika kıtasının en az güvenli şehri oldu. 91’inci Buenos Aires, 93’üncü Santiago ve 118’inci Rio de Janeiro gibi diğer büyük şehirlerde yaşam kalitesi, geçen yıldan bu yana önemli bir değişiklik göstermiyor.

Orta Doğu’nun en iyisi yine Dubai

Mercer Yaşam Kalitesi Araştırması’nın sonuçlarına göre Orta Doğu’da 74’üncü sırada yer alan Dubai ile 78’inci sırada yer alan Abu Dhabi bölgenin en iyi yaşam kalitesine sahip kentleri olurken, bölgenin yaşam kalitesi en düşük şehirleri 229’uncu San ve 231’inci ve son sıradaki Bağdat oldu.  Suudi Arabistan’da 2030 vizyonu kapsamında yeni rekreasyon tesislerinin açılması ile birlikte Riyad 164’üncü sırada yer aldı. Orta Doğu’nun en güvenli şehirleri ise, 73’üncü sırada yer alan Dubai ve Abu Dabi olurken, Orta Doğu ve dünyada güvenliğin en az olduğu şehir ise 231’inci sırada yer alan Şam oldu.

Afrika’da Cape Town’ın düşüşü sürüyor

Araştırmanın Afrika sonuçlarında, 83’üncü sırada yer alan Port Louis yaşam kalitesi en yüksek şehir oldu. Port Louis güvenlik sıralamasında da 59’uncu sırada yer alarak Afrika’nın en güvenli şehri oldu. Yaşam kalitesinde onu yakından takip eden Güney Afrika şehirleri 88’inci Durban, 95’inci Cape Town ve 96’ıncı Johannesburg olsa da bu kentler kişisel güvenlik açısından hala alt sıralarda yer alıyor. Öte yandan su kıtlığı konusundaki sorunları Cape Town’ın bir basamak gerilemesine neden oldu. Skalanın diğer ucunda Bangui, hem yaşam kalitesi hem kişisel güvenlik açısından 230’uncu sıra ile son sırada yer aldı. Gambiya’nın demokratik bir siyasi sisteme yönelik ilerleme kaydetmesi ve uluslararası ilişkiler ile insan haklarındaki iyileşmeler, 179’uncu sırada yer alan Banjul’un hem Afrika’da hem dünyada bu yıl altı basamak yükselerek yaşam kalitesini en çok geliştiren şehir olmasını sağladı.

Asya-Pasifik bölgesinde yaşam kalitesinde eşitsizlik dikkat çekiyor

Mercer Yaşam Kalitesi Araştırması’nın sonuçlarına göre; Asya'da en yüksek yaşam kalitesine sahip olan 25’inci sıradaki Singapur’u beş Japon şehri takip ediyor. Tokyo ve 49’uncu, Yokohama 55’inci, Osaka 58’inci ve Nagoya 62’inci sırada yer alıyor. Hong Kong 71’nci sırada yer alırken, geçen sene cumhurbaşkanının tutuklanmasından sonra ülkede istikrarın yeniden kazanılmasıyla birlikte Seul iki basamak yükselerek 77’inci sırada kendisine yer buluyor. Güneydoğu Asya’nın diğer önemli şehirler arasında yer alan Kuala Lumpur 85’inci, Bangkok 133’üncü, Manila 137’inci ve Jakarta 142’inci sırada yer alıyor.  Çin anakarasında ise, Şanghay 103’üncü, Pekin 120’inci, Guangzhou 122’inci ve Shenzen 132’inci sırada  bulunuyor. Doğu ve Güneydoğu Asya'daki tüm şehirler arasında kişisel güvenlik açısından ilk sırada Singapur, en altta ise Phnom Penh yer alıyor. Güvenlik sıralamasında, Orta Asya’da Almati 181’inci, Taşkent 201’inci, Aşkabat 206’ıncı, Duşanbe 209’uncu ve Bişkek 211’inci basamakta bulunuyor.

Güney Asya'da 162’inci Yeni Delhi, 154’üncü Mumbai ve 149’uncu Bengaluru yaşam kalitesi açısından sıralamadaki yerlerini korurken Colombo 138 basamakta yer alarak en üst sırada yer alan şehir oldu. Chennai, 105’inci sıradaki konumuyla bölgenin en güvenli şehri, 226’ıncı sıradaki Karaçi ise güvenliği en az olan şehri oldu.

Yeni Zelanda ve Avustralya yaşam kalitesinde üst sıralardaki yerlerini korurken Auckland 3’üncü, Sydney 11’inci, Wellington 15’inci ve Melbourne 17’incilik ile ilk 20 arasında yer alıyor. Avustralya’nın tüm büyük şehirleri güvenlikte ilk 50’nin içinde yer alırken dokuzuncu sırayı paylaşan Auckland ve Wellington, Okyanusya bölgesinin en güvenli şehirler listesinin en üstünde konumlanıyor.

Güneş Nalbantoğlu: “Mobil işgücünün ücret ayarlaması için en önemli referanslarından biri”

Mercer Yaşam Kalitesi Araştırması’ndaki verilerin, firmaların mobil işgücüne yönelik ücret ayarlamalarında ve politikalarında son derece önemli bir referans kaynağı işlevi gördüğünü söyleyen Mercer Türkiye Kariyer Bölümü Danışmanı Güneş Nalbantoğlu, “Firmalar, çalışanlarını bir ülkeden diğer bir ülkeye gönderirken ücret ayarlaması için, çalışanın gideceği şehrin yaşam kalitesi endeksini göz önünde bulunduruyorlar. Çalışana verilmek üzere belirlenen ve ‘Yaşam Zorluğu Ödeneği’ (Hardship Allowance) olarak adlandırılan ek ücret, o şehrin yaşam kalitesindeki yerine göre belirleniyor. Bir şehrin yaşam kalitesi endeksinin düşük olması, meşakkat ödeneğini yükseltirken, bu durumun tersi geçerli olmuyor. Yani bir çalışan yaşam kalitesi endeksi yüksek olan bir şehre gönderildiğinde maaşında bir düşüş olmuyor” dedi.

2019 Mercer Yaşam Kalitesi Araştırması

Auckland

Wellington

Editörlere Notlar

Mercer her yıl gerçekleştirdiği Dünya Yaşam Kalitesi Araştırması sonucu elde ettiği verilere dayanarak yaşam kalitesi sıralamasını yayımlıyor. Araştırmaya konu olan her şehir için raporlar hazırlanıyor. Ayrıca, merkez alınan şehir ile analiz edilen şehir arasında karşılaştırmalı Yaşam Kalitesi endeksleri ve çok sayıda şehrin kıyaslaması da sunuluyor. Daha detaylı bilgi için internet sitesini ziyaret edebilirsiniz: www.mercer.com/qualityofliving.

Yaşam kalitesi raporları aracılığıyla elde edilen bilgiler ve veriler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve çokuluslu kuruluşlar, devlet kurumları ve belediyelerce kullanılmaya yöneliktir.

Yaşam Kalitesi – Şehirlerin Çekiciliği: Belediyelere Özel

Mercer, yaşam kalitesi sıralamalarını iyileştirebilecek faktörleri değerlendirmeleri için belediyelere de yardım ediyor. Küresel ortamda işverenler, başka şehirlerde yeni ofisler açma ve çalışanları görevlendirme açısından pek çok seçeneğe sahip. Bir şehrin yaşam kalitesi de işverenlerin dikkate alacağı önemli bir değişken olabiliyor.

Pek çok şehrin belediye başkanları kent sakinlerinin yaşam kalitesini etkileyen spesifik faktörleri anlamayı ve bir şehri genel yaşam kalitesi sıralamasında gerileten sorunlara çözüm bulmayı istiyor. Mercer, Yaşam Kalitesi araştırmasında ölçülen unsurları iyileştirerek mükemmeliyet yolunda ilerleme, hem çokuluslu şirketleri hem küresel olarak mobil yeteneği çekme amaçlarını ele alan bütünsel bir yaklaşımla belediyelere danışmanlık hizmeti de sunuyor.

Mercer Yaşam Zorluğu Ödeneği Tavsiyeleri

Mercer, dünya genelinde araştırma yaptığı 450’den fazla şehirdeki yerel yaşam koşullarını değerlendirmektedir. Yaşam koşulları aşağıdaki 10 kategoride gruplanan 39 faktöre göre analiz edilmektedir:

• Politik ve toplumsal ortam (siyasi istikrar, suç, hukukun uygulanması, vb.)
  • Ekonomik ortam (yabancı para yönetmelikleri, bankacılık hizmetleri)
  • Sosyo-kültürel ortam (medyanın yaygınlığı ve sansür, kişisel özgürlüklerle ilgili kısıtlamalar, vb.)
  • Tıp ve sağlık konuları (tıbbi malzeme ve hizmetler, bulaşıcı hastalıklar, kanalizasyon, atıkların bertaraf edilmesi, hava kirliliği)
  • Okullar ve eğitim (standartlar ve uluslararası okulların varlığı)
  • Kamu hizmetleri ve ulaşım (elektrik, su, toplu taşıma, trafik sıkışıklığı, vb.)
  • Eğlence ve dinlenme (restoranlar, tiyatrolar, sinemalar, spor ve dinlence)
  • Tüketici ürünleri (gıda/günlük tüketim kalemlerinin bulunurluğu, otomobiller)
  • Konut (kiralık konutlar, elektrikli ev aletleri, mobilya, bakım hizmetleri, vb.)
  • Doğal çevre (iklim, kaydedilen doğal afetler)

Her faktörün puanı, o şehirde yaşayan yabancılar açısından önemini yansıtacak ağırlıkla belirlenir ve kentten kente karşılaştırmalar yapılabilmesini sağlar. Sonuçta ortaya çıkan Yaşam Kalitesi endeksi, değerlendirilen herhangi iki kentin göreceli farklarının karşılaştırmasıdır. Mercer’ın endekslerin etkin bir şekilde kullanılması için hazırladığı matris, kullanıcıların endekse göre yüzdesel bir değer önererek endeksteki bir sonuç ile yaşam kalitesi meşakkat miktarı arasında bağlantı kurmasını sağlamaktadır.

Mercer hakkında

Kurumların değişen iş gücünün sağlık, varlık ve kariyer ihtiyaçları konusunda danışmanlık hizmeti veren ve teknoloji odaklı çözümler sunan Mercer, 44 ülkedeki organizasyonu ve 23 bin fazla çalışanıyla bugün dünyada Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 130’un üzerinde ülkede faaliyet gösteriyor. Halen 25 binden fazla müşterisine risk, strateji ve toplumsal alanlarda küresel profesyonel hizmetler veriyor. Mercer, danışmanlık verdiği firmalara; insan kaynakları stratejilerini ve sistemlerini oluşturmaları, politika ve programlarının etkinliğini anlamaları, geliştirmeleri, ölçmeleri ve uygulamaları konusunda hizmetler sunuyor. Mercer danışmanları, firmalara ayrıca çalışanlarıyla ilgili ücret ve yan haklar (sağlık, emeklilik vb) konularında veriler sağlıyor, bu hakların oluşturulması ve yönetilmesini içeren çözümler sağlıyor.

Mercer aynı zamanda tüm dünyada ve Türkiye’de birçok şirkete aktüeryal yöntemlere ve kurallara uygun olarak maliyet ve yükümlülük hesaplanmasında ve raporlanmasında danışmanlık hizmeti veriyor. Küresel ekonominin bir uzantısı olarak, şirket satın almaları ve birleşmelerinde kıdem tazminatı karşılıklarının değerlemesi ile birlikte diğer yan fayda paketlerinin de aktüeryal değerlemesinde yerel ve global çözümler getiriyor.

Dünya çapındaki tecrübesini lokal platforma uygulayan Mercer, tüm süreci müşterilerinin iş stratejisi doğrultusunda geliştiriyor ve uyguluyor. Uluslararası ve büyük lokaller başta olmak üzere birçok firmaya danışmanlık veren Mercer, Marsh & McLennan Companies, Inc. iştirakidir.

Şubat 2001 tarihinden bu yana Türkiye'de insan kaynakları yönetim danışmanlığı alanında faaliyet gösteren Mercer Türkiye, İstanbul'da bulunan 26 kişilik kadrosu ile 350'den fazla çokuluslu ve yerel firmaya insan kaynaklarının optimizasyonuna yönelik hizmetler sunuyor. Başlıca destek konuları yetenek danışmanlığı, yan haklar ve esnek yan haklar danışmanlığı, emeklilik ve aktüeryal değerleme olan Mercer, Türkiye'de Mercer Danışmanlık A.Ş ve Mercer Sigorta Brokerliği A.Ş olmak üzere iki ticari unvan altında faaliyet göstermektedir.