MERCER TARAFINDAN HER YIL GERÇEKLEŞTİRİLEN YAŞAM MALİYETİ ARAŞTIRMASI’NIN 2020 SONUÇLARI AÇIKLANDI. DÜNYANIN EN PAHALI ŞEHRİ HONG KONG OLURKEN, EN UCUZ ŞEHRİ İSE TUNUS…

İSTANBUL YAŞAM MALİYETİNDE DÜNYADA 156’INCI SIRADA

Lider küresel insan kaynakları ve yönetim danışmanlığı firması Mercer’ın mobil işgücüne yönelik ücret ayarlamalarında ve politikalarında önemli bir referans kaynağı olan ve bu sene 26’ıncısı gerçekleştirilen ‘Yaşam Maliyeti Araştırması’nın sonuçları açıklandı. Beş kıtada 209 şehri kapsayan araştırmada 2020 yılında dünyanın en pahalı şehri yine Hong Kong olurken; en ucuz şehir ise Tunus olarak belirlendi. Geçtiğimiz yıl 154’üncü sırada yer alan İstanbul, bu yıl listeye 156’ıncı sıradan girdi. İlk 10’da 6 şehir ile yer alan Asya kıtası şehirleri, mobil (expat) çalışanlar için en pahalı şehirler olarak listede yer aldı.

İstanbul’un uluslararası firmaların expat çalışanları için hala cazip bir şehir olduğuna dikkat çeken Mercer Türkiye Bilgi Hizmetleri Lideri Güneş Nalbantoğlu, “İstanbul geçen yıl gerçekleştirdiğimiz araştırmamıza göre yaşam maliyetinde 2 sıra ucuzlayarak 156’ıncı sırada yer aldı. Tüm dünyada etkisini ağır bir şekilde gösteren pandemi, sınır kapanmaları, uçuş iptalleri, karantinalar ve diğer kısa vadeli aksaklıklar sadece mal ve hizmetlerin maliyetini değil, aynı zamanda mobil çalışanların yaşam kalitesini de etkiledi” dedi.

İstanbul, 09 Haziran 2020 – Firmaların değişen iş gücünün sağlık, varlık ve kariyer alanlarındaki ihtiyaçlarını yönetmeleri için çözümler sunan ve danışmanlık veren Mercer, her yıl gerçekleştirdiği ‘Yaşam Maliyeti Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Yurtdışındaki çalışanlara ödenecek ücretler konusunda hükümetler ve çokuluslu firmalara rehberlik eden Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması, 5 kıtada 209 şehirde gerçekleştirildi. Her şehirde, konut, ulaşım, gıda, kıyafet, ev eşyaları ve eğlence gibi 200’den fazla unsurun karşılaştırmalı maliyetini ölçümleyen Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması, pandemiden kaynaklanan belirsizlik ortamında, işverenlerin mobil iş güçlerinin çalışan paketlerinde yönünü belirlemesine rehberlik ediyor.

Kilit mobil çalışanlarını firmada tutmak için yurtdışına atamalarda ücretlendirmelerini doğru ve etkin kurgulamak isteyen firmalar, mobil çalışanlarına gittikleri ülkede yaşam maliyetlerini karşılayacak şekilde ücret ve ödenek sağlamak, diğer yan hakları ve imkânları doğru planlamak için Mercer Yaşam Maliyeti Endeksi’ni referans alıyorlar. 100 puana sahip New York’un referans alındığı Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması’nda veri toplama evresinde dünyadaki ekonomik ve politik dalgalanmalar, döviz kurlarındaki hareketlilik, enflasyon ve konaklama ücretlerindeki değişiklikler de dikkate alınıyor.

Firmalar mobil işgücü uygulamalarında alternatifler üzerinde çalışıyor

Firmalar doğru mobil iş gücü atamasını gerçekleştirebilmek için yetenek portföylerini, mobil iş gücü (expat) programlarını ve ücret paketlerini gözden geçirirken, pandemiden kaynaklı ve olağan piyasa dalgalanmalarını da değerlendiriyor. Yeni çalışma biçimleri, değişen teknoloji ve uyarlanabilir düşünme biçimlerinin artmasıyla beraber firmalar, uluslararası operasyonlarını ve iş süreçlerini devam ettirebilmek için alternatif mobil işgücü biçimleri üzerinde de çalışıyor. Kısa vadede, küresel hareketliliğe yönelik bu yeni yaklaşımın hazırlanması, ülkesine geri gönderilen çalışanların yeniden yerleştirilmesini içerebiliyor. Orta vadede ise öncelik, mobil işgücünü, kısaltılmış tedarik zincirleri, daha bölgesel hamleler ve yeni yetenek yetiştirme ihtiyacı üzerine odaklanan yeni ekonomik modelleri düzenleme yolunda olacak.

Hong Kong yine en pahalı şehir; İstanbul mobil çalışanlar için cazip olmaya devam ediyor

Her şehirde konut, ulaşım, yiyecek, giyim, ev eşyası ve eğlence dahil olmak üzere 200’den fazla kalemin karşılaştırmalı maliyetlerinin ölçüldüğü araştırma sonuçlarına göre, 2020 yılının en pahalı şehri Hong Kong, yaşam maliyeti en düşük şehir ise Tunus oldu. Hong Kong’un ardından Aşkabat, Tokyo, Zürih ve Singapur en pahalı şehirler olurken; 208’inci sıradaki Windhoek ve 206’ıncı sıradaki Taşkent ile Bişkek Tunus’un ardından en ucuz şehirler olarak sıralandı.

Türk Lirası’nın ABD dolarına karşı değer kaybetmesi sebebiyle geçtiğimiz yıl araştırmada 154’üncü sırada yer alan İstanbul ise, listede 156’ıncı sıraya yerleşti.

Güneş Nalbantoğlu: “Doğru çalışanın doğru iş gücünde olması artık daha kritik bir süreç”

İstanbul’un uluslararası firmaların expat çalışanları için hala cazip bir şehir olduğuna dikkat çeken Mercer Türkiye Bilgi Hizmetleri Lideri Güneş Nalbantoğlu, “İstanbul geçen yıl gerçekleştirdiğimiz araştırmamıza göre yaşam maliyetinde 2 sıra ucuzlayarak 156’ıncı sırada yer aldı. Ekonomik dalgalanmalara rağmen TL’de yaşanan değer kaybı İstanbul’un expat çalışanlar için yaşam maliyeti açısından cazip bir merkez olarak kalmasını sağladı. Mercer’ın Yaşam Maliyeti Araştırması, mal ve hizmet maliyetlerinin enflasyon ve para birimi dalgalanmasıyla birlikte değiştiğini ve denizaşırı transfer maliyetlerinin bazen daha çok, bazen de daha az olabileceğini gösteriyor. Tüm dünyada etkisini ağır bir şekilde gösteren pandemi, sınır kapanmaları, uçuş iptalleri, karantinalar ve diğer kısa vadeli aksaklıklar sadece mal ve hizmetlerin maliyetini değil, aynı zamanda mobil çalışanların yaşam kalitesini de etkiledi. İklim değişikliği, çevresel sorunlar, sağlık sistemi zorlukları gibi kriterler çok uluslu şirketleri, bir şehrin sürdürülebilirlik konusundaki çabalarının mobil işçilerin yaşam koşullarını nasıl etkileyebileceğini düşünmeye itti. Güçlü bir sürdürülebilirlik odağı olan şehirler, yaşam standartlarını büyük ölçüde iyileştirebilir ve bu da çalışanların refahını ve katılımını artırabilir” dedi.

Amerika’nın en pahalı şehri New York 6’ıncı sıraya yükseldi

ABD dolarının diğer temel para birimlerine karşı gücünün yanı sıra küresel ekonomik gerileme ile birlikte ABD'deki şehirler bu yılın en pahalı şehirleri sıralamasında yükseliş gösterdi. Geçtiğimiz yıla göre üç basamak yükselerek 6’ıncı sıraya yerleşen New York, Amerika’nın en pahalı şehri unvanını elde etti. San Francisco 16’ıncı, Los Angeles 17’inci, Honolulu 28’inci ve Chicago 30’uncu sırada yer alırken, 132’inci sıradaki ABD’nin Kuzey Karolina Eyaleti'nde bulunan Winston Salem, en ucuz ABD şehri oldu.

Kanada dolarının değer kazanması ise Kanada şehirlerinin sıralamada yükselmesine neden olurken, geçen yıla göre 18 sıra yükselerek 94’üncü sırada yer alan Vancouver en pahalı şehir oldu. Toronto 98’inci sırada yer alırken, 151’inci sıradaki Ottawa en ucuz Kanada şehri oldu.

Güney Amerika’da ise 66’ıncı sırada yer alan San Juan en pahalı şehir olurken, onu 73’üncü sıradaki İspanya Limanı, 78’inci sıradaki Son Jose ve 88’inci sıradaki Urugay’ın Montevideo izledi. 198’inci sırada bulunan Managua ise geçen yıla göre iki sıra yükselmesine rağmen Güney Amerika’nın en ucuz şehri oldu.

İlk 10’da üç Avrupalı bulunuyor

Yaşam Maliyeti Araştırması’nın 2020 sonuçlarına göre, üç Avrupa şehri en pahalı şehirler arasında ilk 10 sırada yer aldı. 4’üncü sırada yer alan Zürih Avrupa’daki en pahalı şehir unvanını korurken, geçtiğimiz yıla göre 4’er basamak yükselen Bern 8’inci, Cenevre ise 9’uncu sırada yer aldı. Avrupa şehirlerinin çoğundaki düşük fiyat artışlarına karşın, euronun ABD doları karşısında zayıflamasıyla Avrupa şehirleri listede geriledi. Bölgedeki şehirlerden Milano 47’inci, Paris 50’inci ve Frankfurt 76’ıncı sırada yer aldı. İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı, güçlü yerel para birimini etkilemedi ve tüm büyük küresel para birimlerine karşı değer kazandı. Bununla beraber Londra 19’uncu, Birmingham 129’uncu ve Belfast 149’uncu sırada kendisine yer buldu.

Tel Aviv, en pahalı Ortadoğu şehri unvanını koruyor

Birleşik Arap Emirlikleri ekonomiyi çeşitlendirmeye devam ederek petrol endüstrisinin GSYİH üzerindeki etkisini azalttı. Hem Dubai hem de Abu Dabi'de devam eden bu süreç nedeniyle negatif fiyat hareketi oldu. Tıpkı Birleşik Arap Emirlikleri gibi Suudi Arabistan da petrol ihracatının etkisini sınırlamaya ve daha çeşitlendirilmiş bir ekonomik modele geçmeye çalışıyor. Fiyatlar son altı aydır istikrarını korudu; ancak yaklaşan katma değer vergisi artışıyla birlikte fiyatların değişiklik göstermesi bekleniyor. Listede önceki yıla göre üç basamak yükselerek 12’nci sırada yer alan Tel Aviv, Ortadoğu’nun en pahalı şehir unvanını korudu. Dubai 23’üncü, Riyad 31’inci ve Abu Dabi 39’uncu basamakta yer aldı. Bölgede 40 sıra yükselerek 126’ıncı sırada kendisine yer bulan Kahire ise en ucuz şehir olmaya devam ediyor.

En pahalı ilk 10’da Afrika şehri yok

Geçtiğimiz yıl 11’inci sırada yer alarak dünyanın en pahalı ilk 10 şehri arasından kurtulan N’Djamena, bu yıl ise 15’inci sırada yer alarak Afrika’nın en pahalı şehri oldu. 209’uncu sırada yer alan Tunus’un Tunus şehri ise bir kez daha bölgenin ve dünyanın en ucuz şehri oldu.

Dünyanın en pahalı 10 şehrinin 6’sı Asya’dan

Mercer Yaşam Maliyeti Araştırması’nın 2020 sonuçlarına göre, ilk 10 şehirden 6’sı Asya kıtasının şehirlerinden oluştu. Birinci sırada yer alan Hong Kong, ABD doları karşısında ölçülen ve yerel olarak yaşama maliyetini artıran parasal hareketler nedeniyle hem Asya'da hem de dünya çapında mobil çalışanlar için en pahalı şehir olarak yerini korudu. İlk 10’da yer alan diğer Asya ülkeleri ise; 2’inci Aşkabat, 3’üncü Tokyo, 5’inci Singapur, 7’inci Şangay ve 10’uncu Pekin oldu. 60’ıncı sıradaki Mumbai, Hindistan’ın en pahalı şehriyken, 185’inci Kalküta ise Hindistan’ın en ucuz şehri oldu.

Avustralya şehirleri, yerel para biriminin ABD dolarına karşı değerini kaybetmesi nedeniyle sıralamada düşüş gösterdi. Avustralya’nın en pahalı şehri Sidney, 16 sıra birden düşerek 66’ıncı sırada yer aldı. Bu yıl listede 17 sıra düşerek 126’ıncı sırada yer alan Adelaide, bölgedeki en ucuz şehir olarak yerini aldı.

Mercer Cost of Living Survey – Worldwide Rankings 2020

(The Mercer international basket, including rental accommodation costs)

Rank as of March

NAMIBIA

TUNIS

TUNISIA

Raporumuzu indirmek ve detaylı bilgi için ziyaret edin: https://www.mercer.com.tr/rapor-makale-arastirma/cost-of-living.html

Mercer, iş dünyasını yeniden tanımlayarak, emeklilik ve yatırım sonuçlarını yeniden şekillendirerek ve gerçek sağlık ve refahın kilidini açarak, daha parlak bir gelecek inşa etmeye inanır. 130’un üzerinde ülkede faaliyet gösteren Mercer’ın 44 ülkede 25.000’den fazla çalışanı bulunmaktadır. 76.000 çalışanı ve 17 milyar dolar yıllık geliri ile dünyanın risk, strateji ve insan kaynakları alanlarında önde gelen profesyonel hizmetler firması olan Marsh & McLennan (NYSE: MMC) grubunun bir iştirakidir. Marsh & McLennan Grubu; Marsh, Guy Carpenter ve Oliver Wyman gibi pazar lideri diğer şirketleriyle müşterilerin giderek daha dinamik ve karmaşık bir dünyada stratejilerini oluşturmalarına yardımcı olur. Daha fazla bilgi için www.mercer.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Mercer’ı Twitter’da takip edin @Mercer.

Dünya çapındaki tecrübesini lokal platformlara da aktaran Mercer, 2001 Şubat ayından bu yana Türkiye’de faaliyet göstermektedir. İstanbul merkezli Mercer Türkiye, deneyimli danışman kadrosu ile çokuluslu ve yerel firmalara, insan kaynağı alanında küresel bilgi birikimi ile yerel deneyimi bir araya getirerek geniş bir kapsamda çeşitli hizmet ve çözümler sağlamaktadır. Başlıca hizmet konuları arasında; yetenek yönetimi, ölçme ve değerlendirme, çalışan bağlılığı ve deneyimi, ücret araştırmaları, mobil işgücü/expat yönetimi danışmanlığı, yan haklar ve esnek yan haklar danışmanlığı, bireysel emeklilik planları ve aktüeryal değerleme yer alıyor.

Daha fazla bilgi almak için: www.mercer.com.tr

LinkedIn Mercer Türkiye

Source: Mercer’s 2020 Cost of Living Survey