59 ülkede 239 sigorta şirketinin katılımıyla düzenlenen ‘MMB Sağlık Trendleri: 2020 Sigorta Şirketleri Araştırması’nın sonuçlarına göre koronavirüs ve uzaktan çalışma, sağlık sigortalarına ve yan haklara köklü değişimler getiriyor.
2020 yılının Haziran-Temmuz ayları arasında dünya genelinde 56 ülkede 239 sigorta şirketine hangi sağlık koşullarının, sigortalı davranışlarının ve anlaşmalı kurum/tedarikçi faktörlerinin sağlık maliyetlerinin artışı üzerinde etkili olduğunu sorduk. Koronavirüs pandemisi 2020 senesini çok zorlayıcı hale getirdi. Pandeminin maliyetler üzerine etkisi, sağlık sigortaları kapsamında ödenen tazminatlara, sokağa çıkma yasaklarının uzunluğu ve derecesine bağlı olarak kullanım alışkanlıklarının değişmesine ve belirli sağlık kuruluşları kullanılabilmesi nedeniyle kurumların fiyatlamalarına göre değişiklik gösterdi.
Şirketlerin pandemi sonrası döneme hazırlığını etkilemesini beklediğimiz 4 ana tema nedir? Gelecekte sağlık programları nasıl dizayn edilecek ?
Sağlık giderlerine dair belirsizlik - Koronavirüs pandemisi sonlansa dahi sağlık sigortası maliyet dalgalanmaları ve kullanım oranlarını öngörmek mümkün değil.
Değişim bekleyin - 2020 ve 2021 yıllarında koronavirüs, bölgeler ve ülkelerin ekonomisinde finansal dalgalanmalara neden olmaya devam edecek.
Uzun dönemli bakış açısı geliştirin - Koronavirüsün dalgalı seyri gelecekte sağlık ve buna bağlı sunulan yan hakları etkileyecek; kriz dönemi yeni çözümler üretmek için fırsat sunuyor.
Değer üretmek için tasarlayın - Plan dizaynı , anlaşmalı kurum kombinasyonunu gözden geçirip , çalışanları maliyet kontrolü sürecine dahil ederek.
Sağlık risklerini yönetin - Sağlıklı bir iş gücü oluşturmaya yönelik olarak verilere dayanan ve bütüncül bir yaklaşım geliştirin.
Verimlilik için fırsatları yakalayın - Akılcı finansman modelleri ve tedarikçi seçimiyle..
Gerçekten değer ve fayda üreten çalışan yan haklarına odaklanın - Şirketiniz ve tüm çalışanlar için. Aynı zamanda bugün yan haklar sunulmayan çalışan kategorilerinizin de yan haklara erişimini değerlendirin .
Dijitalleşme ve ruhsal zindeliği öncelik yapın - Önümüzdeki dönemde performans ve verimlilik arayışları bu konuların gündemde olacağını gösteriyor.
Çizgi dışı düşünün - Geçmişte yapılmış olanlar artık gelecekte işlemeyecek. İş gücü daha esnek, daha çeşitli ve daha çevik hale dönüştü.
Karmaşayla savaşmayın - Ekonomi ile empatiyi dengeleyin.
Tüm yan hakları göz önünde bulundurun - Özel sağlık sigortası bir temel sağlar, ancak bütünsel yaklaşım sosyal güvenlik , iş sağlığı , yerinde hizmetler , koronavirüs sonrası işe dönüş programları ile diğer sağlık ve zindelik kaynaklarının kullanımını gerektirmekte .
Pazar alışkanlıklarını ve mevcut uygulamaları sorgulayın –Yan haklarla ilgili yeni normal değişirken, pazar uygulamalarının da güncellenmesi gerekiyor.
Geleceğin iş gücü zihinsel ve ruhsal yönden zinde çalışanlar gerektiriyor. Sağlık enflasyonunda artış yaşanırken, çalışanların bağlılığı ve sağlığı açısından maksimum faydayı üretmek için yeni stratejiler geliştirmenin tam zamanı.